OCMW raad 25 april 2013

Op 13 mei 2013

De N-VA fractie trapt deze OCMW-Raad van start met een bedanking aan het adres van de organisatoren en vrijwilligers van het steakfestijn van het WZC Meulenbroek. Zowel de bediening, het eten en de drank (raadslid Bruno Pletinck prijst het bier van de maand: ’t Slaapmutske) waren dik in orde.

In datzelfde WZC heeft de kapster ontslag genomen. Normaal loopt het contract tem 30 juni 2013 maar aangezien betrokkene momenteel met de hand in het gips ligt, liggen de kappersactiviteiten voor de bewoners stil. De raad beslist dan ook om nu reeds de procedure van gunning te doorlopen, voorafgegaan met een publicatie in De Kleine Wuiten.

Bij de mededelingen worden ook de resultaten van 76 huisbezoeken voorgesteld die uitgevoerd werden bij +85 jarigen. Deze seniorenbevraging staat oa stil bij de graad van hulpbehoevendheid, woonsituatie, mobiliteit, gebruik van hulpverlening. Ook de financiële situatie komt grondig aan bod waarbij vastgesteld wordt dat niet iedereen ter dege op de hoogte is van alle mogelijke tegemoetkomingen (zoals Vlaamse zorgverzekering, mantelzorgpremie). Voor velen eigenlijk toch een belangrijk inkomensonderwerp bij hun niet al te grote pensioen. Raadslid Walter Peeters staat ook stil bij een andere conclusie, nl het belang van sociaal contact: de vereenzaming thuis bij deze doelgroep is allerminst te onderschatten en moet mede basis vinden in het sociaal beleidsplan. Hij wijst op een voorbeeld in andere gemeenten waarbij vrijwilligers op ondersteunend bezoek gaan bij alleenstaande bejaarden om alzo het isolement wat te doorbreken.

Een punt van discussie op de raad vormt het voorstel tot stopzetting van subsidiëring door het OCMW aan thuiszorgorganisaties. Vzw’s als familiehulp, solidariteit voor het gezin, familiezorg en thuishulp bond moyson krijgen van het OCMW Hamme in het kader van hulp aan gezinnen en senioren een subsidie van 0,31 euro per uur. Voor 2012 betekende deze subsidie een bijdrage van 17.400 euro. De voorzitter haalt aan dat de stopzetting gezien wordt als een besparingsmaatregel. N-VA Hamme schaart zich achter de stopzetting. Het thuiszorgdecreet voorziet geen verplichting in hoofde van lokale besturen ter subsidie van thuiszorgorganisaties; in het arrondissement hebben de meeste OCMW’s (uitgezonderd Waasmunster) deze subsidies afgeschaft; de totale subsidie voor gezins- en bejaardentehulp over 308 Vlaamse OCMW’s bedroeg 140.000 euro, Hamme was daarbij goed voor 17.000 euro welke duidelijk niet in verhouding is, integendeel: andere gemeenten krijgen dezelfde zorg zonder dat te subsidiëren; de prijs die de cliënt betaalt ligt wettelijk vast: de afschaffing van de subsidie aan de thuiszorgorganisatie zorgt niet voor een prijsaanpassing voor de bewoners in Hamme die hiervan gebruik maken, het is hun opdracht om thuiszorg te organiseren ongeacht of ze gesubsidieerd worden. Al deze redenen nam N-VA in hoofde om het voorstel mee goed te keuren. Enkel SP.A stemde tegen.

Het financieel rapport van het 1ste kwartaal 2013 geeft een stabiel gunstige financiële situatie aan bij de thesaurietoestand al valt de rentestand +/- 240.000 euro lager uit dan de prognose.

N-VA Hamme had het agendapunt inzake opnamereglement KDV Zonnebloem kritisch onder de loep genomen maar mogelijkheid om onze opmerkingen te geven was er niet: het punt wordt verdaagd. Het tevredenheidsonderzoek van het kinderdagverblijf werd wel besproken. Algemeen bekeken scoort het KDV Zonnebloem zeer goed (bvb inzake openingsuren, onthaal, personeel, voeding, activiteiten, verzorging) en komen die zaken als onvoldoende naar boven waarvan we weten dat het pijnpunten zijn: de toegankelijkheid (beperkte parkeergelegenheid), verlofperiodes, mogelijkheid tot buiten spelen (komt door de steile trap die men kind per kind moet af- en opgaan) en de temperatuur (het dak is niet geïsoleerd). Elementen die zeker meegenomen moeten worden wanneer op de site van de Hospitaalstraat een nieuw KDV komt.

In het huidige WZC Meulenbroek verschilt de dagprijs naargelang het kamertype: voor een éénpersoonskamer betaalt men 42 euro, voor een meerpersoonskamer (bezet door 2 bewoners) is de kostprijs 32,70 en voor een appartement (met twee bewoners) betaalt men 57 euro. In het nieuwe WZC zijn er nog enkel éénpersoonskamers met allen dezelfde prijs; de huidige bewoners betalen bij de verhuis naar het nieuwe WZC de prijs die ze betalen in het oude WZC Meulenbroek waarbij geleidelijk een gespreide aanpassing tot de nieuwe (nog niet gekende) dagprijs zal worden toegepast. De vraag op deze raad is: wat met de prijs voor de bewoners van de huidige meerpersoonskamers en appartementen. Voorstel voor de meerpersoonskamers = geen nieuwe opnames uitvoeren tenzij de kamer volledig vrij is, dan kan deze ingenomen worden door 1 bewoner aan de dagprijs voor een éénpersoonskamer. Voorstel voor de appartementen = opnamestop houden voor koppels op appartementen, enkel opname mogelijk van 1 persoon aan de dagprijs voor een éénpersoonskamer. Als overgangsmaatregel kan N-VA Hamme zich hierin vinden. Raadslid Bruno Pletinck merkt wel op dat in de voorstellen enkel sprake is van de dagprijs voor een éénpersoonskamer en wenst dat die huidige dagprijs van 42 euro wordt opgenomen in het voorstel. De voorzitter gaat hier niet op in. SP.A onthoudt zich bij de stemming, N-VA stemt voor al zullen we in het oog houden dat bewoners die alleen hun intrek nemen op een meerpersoonskamer of appartement niet alleen in het oude WZC een dagprijs betalen van 42 euro maar dit tevens blijven betalen bij de verhuis naar het nieuwe WZC.

Het laatste punt op de Raad werd toegevoegd door raadslid Bruno Pletinck. N-VA stelt voor om de verslagen van het managementteam maandelijks te agenderen op het Vast Bureau. De motivering zoals ze naar voor werd gebracht op de Raad: “het managementteam is samengesteld met leden waarvan de deelname nuttig is voor het functioneren van het OCMW (voorzitter, secretaris, financieel beheerder, directeur wzc, hoofd maatschappelijk werker, jurist, stafmedewerker algemene diensten). Het valt te vergelijken met een directiecomité en coördineert en bevordert de werking van de diensten en beleidsvoering. Het zorgt ervoor dat de verschillende diensten op elkaar afgestemd worden en volgt verder zaken op als samenstelling personeel, beleidsnota budget en maakt een jaarplanning op. Inhoudelijk is dit inzake sturen en leiden van een OCMW een belangrijk orgaan welke niet los kan gezien worden van het Vast Bureau welke te vergelijken valt met een dagelijks bestuur. Het is interessant en ook aan te raden dat het Vast Bureau weet over welke aspecten het managementteam debatteert. Het brengt dat orgaan dichter bij de dagelijkse werking van het OCMW. Ik stel dan ook voor dat het verslag van het managementteam maandelijks voorgelegd wordt aan het Vast Bureau.” De voorzitter repliceert dat er geen verslag wordt opgemaakt van het managementteam en het aldus niet vast geagendeerd kan worden. Het managementteam is een adviesorgaan: onderwerpen die besproken worden en waarvoor een beslissing nodig blijft, komen sowieso voor op het Vast Bureau en vervolgens de Raad. In eerste instantie valt het te betreuren dat er geen notulering van de vergaderingen van het managementteam gebeurt. Wat werd er besproken, wat was de visie daarover, welke afspraken werden gemaakt, welke taken moeten door wie uitgevoerd worden, welk advies wordt gegeven? Bedenkelijk dat deze zaken niet in een verslag worden opgenomen (in onze buurgemeente Waasmunster zien we de verslagen wel als een vast onderwerp op de agenda van de Raad opgenomen). In tweede instantie betekent het dat als een onderwerp of advies van het managementteam ter bespreking wordt voorgelegd op het Vast Bureau of de Raad de bestuursleden geen zicht hebben op de totstandkoming van dat advies, welke op zijn minst in het licht van een besluitvorming even leerrijk is als het advies an sich. Jammer.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is