U bent hier
OCMW raad 30 mei 2013
Vanuit de OCMW-Raad van april herinneren we ons inzake het opnamebeleid van het WZC Meulenbroek de beslissing geen nieuwe opnames uit te voeren op de meerpersoonskamers tenzij een kamer volledig vrij komt en deze te laten bewonen door één bewoner die dan de dagprijs betaalt voor een éénpersoonskamer. Ook voor de appartementen gold een opnamestop voor koppels en werd de mogelijkheid weerhouden één bewoner op te nemen aan de dagprijs van een éénpersoonskamer. Onze fractie had er op aan gedrongen om in het besluit de huidige dagprijs van 42 euro op te nemen wat zonder toelichting geweigerd werd. Sinds de OCMW-Raad van mei weten we ook waarom: de dagprijs wordt aangepast. De meerderheid spreekt niet van een verhoging, wel van een indexering. In theorie klopt dit: men wijst er op dat in de voorbije twee jaar (die voorafgaand zijn aan de gemeenteraadsverkiezingen) geen prijsaanpassing doorgevoerd alhoewel er wel indexaties waren. N-VA Hamme kant zich niet tegen een indexeringsverhoging, alleen is een consequente toepassing ervan logischer te verklaren aan de burgers. Op dit moment kan de dagprijs maximaal verhoogd worden met een factor 1.078178. Omdat de indexering niet geleidelijk mee verhoogd werd – en de volledige toepassing van deze indexfactor te fors zou uitpakken – stelt de meerderheid een verhoging van 4% voor. Het voorstel wordt aanvaard waarbij onze fractie zich onthoudt met als reden dat de indexatie geleidelijk had moeten doorgevoerd worden. Want ongetwijfeld verwachten wij dat men de volledige indexkloof wil dichten en de bewoners dus helaas op korte termijn – en ver van verkiezingen – nogmaals een indexverhoging te verwerken zullen krijgen. Een overzicht van de gestegen dagprijzen:
- Éénpersoonskamer WZC Meulenbroek: van 42 naar 43,68 euro
- Appartement WZC Meulenbroek: van 57 naar 59,28 euro
- Meerpersoonskamer WZC Meulenbroek: van 32,70 naar 34 euro
- Serviceflats De Durme: van 18,63 naar 20,08 euro
- Serviceflats Den Eendegaerd: van 24,89 naar 26,83 euro
- Serviceflats Den Craenevliet: van 28,78 naar 31,02 euro
Op deze Raad wordt de jaarrekening 2012 vastgesteld door de financieel beheerder. Uit de uitgebreide toelichting en bijhorende bundel lichten we enkele elementen uit:
- De balans vertoont vanaf 2011 een duidelijke impact van de bouw van het nieuwe WZC. Op twee jaar tijd is het balanstotaal gestegen van 13 miljoen naar 36 miljoen euro en de vaste activa zal omwille van de nieuwbouw nog verder stijgen;
- Inzake de solvabiliteit merken we een stijging van de financiële schuldgraad van 19 naar 25% en zijn de schulden op lange termijn volledig gedekt door de materiële vaste activa;
- Inzake de liquiditeit zien we opnieuw een verbetering. Het OCMW beschikt over heel wat werkkapitaal wat betekent dat nieuwe investeringen gefinancierd kunnen worden. Een heel gunstige positie dus al kan dit leiden tot een (gedeeltelijke) terugvordering van de gemeentelijke bijdrage al beklemtoont de voorzitter dat hier momenteel geen sprake van is;
- Uit de resultatenrekening bemerken we een stijgend verlies met 10%. Het negatief resultaat bedroeg in 2012 1.250.108 euro. Effect zit hem niet in de opbrengsten, die stijgen immers, maar wel in de kosten. Die stijgen nog meer, vooral dan in het segment van de bezoldigingen. Raadslid Walter Peeters vraagt naar de reden die hem enerzijds in de indexering zit (+/- 2,6%), anderzijds in enkele nieuwe aanwervingen. In het WZC Meulenbroek bijvoorbeeld zijn de bezoldigingen gestegen met 200.000 euro maar is de dagprijs niet mee gestegen om de evolutie van de lonen op te vangen. Raadslid Bruno Pletinck vraagt wat het effect in 2012 geweest zou zijn van de index. Voor de serviceflats (Durme, Eendengaerd en Craenenvliet) betekende dit ongeveer een 40.000 euro.
Nog in de financiële sector wordt er goedkeuring verleend van een belegging van 500.000 euro op 15 maanden op een KBC-termijnrekening met een rente van 1,41%. Raadslid Walter Peeters vraagt of deze nog actueel is (gezien de dalende trend hiervan). De voorzitter antwoordt dat verschillende termijnrekeningen met elkaar vergeleken werden en deze er als best uit kwam. De rente wordt bevestigd op 1,41%.
Inzake kinderopvang staan 2 punten geagendeerd:
- Het OCMW heeft bij Kind&Gezin een aanvraag tot capaciteitsuitbreiding ingediend voor maximaal 56 plaatsen (ofwel 4 groepen van 14 kinderen). Momenteel is er in de Zonnebloem opvangmogelijkheid voor 33 kinderen en de uitbreiding kan gefaseerd verlopen (in functie van goedkeuring en nieuwbouw). De aanvraag voldoet aan de voorwaarden en is ontvankelijk terwijl het Lokaal Overleg Kinderopvang de uitbreiding gunstig geadviseerd heeft. Afwachten wat de verdere beslissingen zijn van Kind&Gezin;
- In een toegevoegd agendapunt vraagt raadslid Walter Peeters welke de bestemming is van de site Hospitaalstraat. Alleszins wordt dit een nieuw kinderdagverblijf en het consultingbureau Probis krijgt de opdracht tot begeleiding van de organisatieverandering van het kinderdagverblijf. Inzake de dagforfaits in het WZC hebben zij kernachtige aanbevelingen gedaan en het bestuur rekent op eenzelfde positieve adviezen. Niet zozeer om winst te maken, wel om de werking te evalueren en de structuur door te lichten: is de sluitingsperiode goed gekozen, hoe zit het met de bestaffing (en hoe moet die er uit zien bij capaciteitsuitbreiding), kan de dienstverlening efficiënter, ed. Inzake het toegevoegd agendapunt antwoordt de voorzitter nog dat er contacten zijn met stedenbouw inzake wat er mag komen en waar dan op de grond van de site Hospitaalstraat. Boven of naast het nieuwe kinderdagverblijf worden immers ook seniorenwoningen met zorg voorzien. Op basis daarvan zal de Raad toekomstig een ontwerper moeten aanstellen om de plannen in een definitieve vorm te gieten, inclusief oa VIPA dossier, technisch financieel plan. Een datum rond september 2015 is ingeschreven als opening maar de toekomst zal nog moeten aanwijzen of dit realistisch is. Raadslid Walter Peeters vraagt naar de asbestsituatie over de site (zie ook het N-VA artikel hierover). De voorzitter antwoordt dat er een overheidscontrole werd uitgevoerd en dat de testen negatief waren.
De bouw van het nieuwe WZC gaat vooruit en is niet meer beperkt tot de ruwbouw. Ook de faciliteiten en benodigdheden zullen binnenkort hun intrede doen op de Raad. Zo kunnen we ons de komende raden verwachten aan (overheidsopdrachten inzake) aankopen van dekbedden, douchestoelen, televisies, hotpots, keukenmateriaal, kiné-materiaal en allerlei was- en strijkmateriaal. Het begin van de afwerking.
Raadslid Walter Peeters vraagt in een toegevoegd agendapunt naar de intenties van het OCMW inzake een Sociaal Huis. Dit moet de plek zijn waar burgers terecht kunnen met vragen rond de sociale dienstverlening in hun gemeente. Het decreet dateert van 19 maart 2004 en stelde mei 2009 voorop voor de realisatie van een sociaal huis in elke gemeente. In Hamme werd dit niet gerealiseerd al kreeg de dienst welzijn van de gemeente en de sociale dienst van het OCMW wel eenzelfde bestuurder, namelijk de OCMW-voorzitter. Op 17 mei ll, tijdens een rondleiding in diverse instellingen voor gemeente- en OCMW-raadsleden, kreeg Walter als antwoord op de vraag naar een fysiek Sociaal Huis van de gemeenteraadsvoorzitter te horen dat dit absoluut geen noodzaak is, daar de coördinatie tussen de dienstverlening door het OCMW en door de gemeentelijke dienst Welzijn perfect verloopt. De gemeenteraadsvoorzitter zou moeten weten dat dit inderdaad niet het probleem vormt maar wel de toegankelijkheid voor de cliënten die moeten kiezen tussen twee verschillende loketten. Bovendien kregen we op de informatievergadering van 21 mei betreffende het project Nieuwstraat te horen dat in het nieuw te bouwen administratief centrum de locatie van … het Sociaal Huis voorzien is. Vier dagen eerder was dit nog niet aan de orde. Vandaar een vraag tot verduidelijking waarbij de OCMW-voorzitter bevestigt dat het de bedoeling is om in het nieuwe administratief centrum in de Nieuwstraat het Sociaal Huis te vestigen. In de Damputstraat zouden dan de ondersteunende diensten voor senioren komen.
Raadslid Bruno Pletinck vraagt in een toegevoegd agendapunt tot herstel van een openliggende goot op de personeelsparking van AZ Nikolaas welke eigendom is van het OCMW. Voor voetgangers en fietsers vormt deze langwerpige grondopening, zeker in het donker, een valrisico. In functie van valpreventie wordt dit herstel door de Raad goedgekeurd. Bijkomend meldt het personeel dat op drukke werkdagen de personeelsparking volzet is. Er wordt vastgesteld dat de ruimte tussen de geparkeerde auto’s nogal ruim genomen wordt. Door markering van parkeerplaatsen aan te brengen komen auto’s gestandaardiseerd naast elkaar te staan en wordt het mogelijk dat er enkele wagens meer terecht kunnen op de parking (en wordt vermeden dat deze terecht komen op de bezoekersparking, tevens parking voor de kinderkribbe en de roefel). De Raad gaat akkoord met dit voorstel.
Als laatste toegevoegd agendapunt vraagt raadslid Walter Peeters hoe de verpachting gebeurt van de jachtrechten op de eigendommen van het OCMW Hamme. De voorzitter deelt mee dat het sinds 2002 geleden is dat er jachtrecht verpacht werd en dat eigendomstukken die vrijkwamen indertijd verkocht werden. In het patrimonium betreft de eigendom dan ook slechts 8 hectare meer. Deze worden verpacht maar niet meer voor de jacht.