U bent hier
Verslag gemeenteraad 27 februari 2013
De tweede gemeenteraad van deze legislatuur vond plaats op 27 februari 2013. Het beloofde een boeiende raad te worden met alweer een actieve N-VA fractie die vier punten aan de agenda toegevoegd had.
Een eerste interessant punt kwam al gauw aan de orde en betrof de inschrijving op de kapitaalverhoging van Publi-T via Fingem (financieringsintercommunale). Hoewel er voor deze kapitaalverhoging nu geen uitgaven moeten gebeuren door de gemeente aangezien zij volledig gefinancierd wordt via de reserves van Fingem, heeft de N-VA fractie hier toch bedenkingen bij.
De gemeente moet zijn financiën – toch afkomstig van de burgers – als een goede huisvader beheren. Of dit investeren in risicokapitaal omvat, is een elementaire vraag die zeker en vast mag gesteld worden. Zinsneden zoals we bij deze kapitaalverhoging te lezen krijgen en die ons ‘een rendement van minstens 7% en daarenboven een jaarlijkse dividendengroei’ voorspiegelen werden in het verleden ook maar al te vaak gebruikt en bleken soms toch niet echt met de realiteit overeen te stemmen. Om al deze redenen heeft de N-VA fractie zich als enige onthouden.
Over de samenstelling van de verschillende raadscommissies, die voorbereidend werk leveren voor de gemeenteraad, was iedereen het snel eens.
Voor de eerste raadscommissie (o.a. algemeen beleid, personeelsbeleid, landbouw, financiën, ruimtelijke ordening, economie, openbare werken, veiligheid, onderwijs) worden An Geerinck en Jan Laceur vanuit de N-VA fractie afgevaardigd.
Voor de tweede commissie (o.a. sport en recreatie, milieu en natuur, jeugd, gelijke kansenbeleid, cultuur, toerisme, verkeer, OCMW) vaardigen we Lotte Peeters en François Van den Broeck af.
Zoals gebruikelijk bij het begin van een legislatuur moeten er ook mandaten toegewezen worden in een aantal organisaties. De meeste daarvan worden voorbehouden aan leden van de meerderheid. Gelukkig heeft de oppositie soms ook het recht om zich kandidaat te stellen en op die manier haar rol van controleur ten volle te kunnen spelen. Dit is het geval voor zowel DDS, Verko als Westlede. De raad keurde, met algemene instemming, de kandidaturen van de oppositieleden goed. Voor DDS werden Jan Laceur (N-VA) en Tom Vermeire (SPa) aangeduid en voor Verko werden Jan De Graef (N-VA) en Bart De Keyser (Groen) aangeduid. Voor Westlede werd François Van den Broeck (N-VA) aangeduid.
Een volgend punt op de agenda waar de N-VA fractie vond dat zij toch een aantal opmerkingen moest maken, betrof het geven van goedkeuring voor het kappen van 410 hoogstammige bomen. Raadslid François Van den Broeck stelde dat bij het kappen van dergelijke bomen inderdaad ook de verplichting bestaat om voor nieuwe aanplanting te zorgen. Maar François toonde zich uiterst bekwaam in deze materie en gaf de meerderheidspartijen een aantal zeer nuttige tips met betrekking tot het soort nieuw aan te planten bomen. Hierbij niet alleen rekening houdend met het streekeigen karakter van de bomen, maar tevens met hun invloed op de onmiddellijke omgeving. Indien het verkeerde soort boom aangeplant wordt, leidt dit op termijn tot bijvoorbeeld beschadiging van het wegdek door de wortels.
Onze collega van Groen kon alleen maar instemmend knikken bij het horen van zoveel dossierkennis.
Punt 24 en 25 op de agenda waren twee gelijkaardige punten toegevoegd door onder meer François Van den Broeck.
Beide punten waren ingediend naar aanleiding van het nieuws dat verschenen was in de media omtrent het onderzoek naar de mogelijkheid om tolgelden te heffen voor het gebruik van veerdiensten. Als enige gemeente in Vlaanderen met 5 veerdiensten is dit natuurlijk heel belangrijk voor ons, niet in het minst op toeristisch vlak. N-VA vroeg zich dan ook af of het college al contact genomen had met de diensten van Waterwegen en Zeekanaal NV en wat de voorlopige stand van zaken was. Wij wilden ook graag weten welke argumenten het college zal aanbrengen om alsnog de veerdiensten (bijna) gratis te houden.
De burgemeester liet weten dat er voorlopig nog geen contact geweest was, maar dat zij hun best zullen doen om de belangen van Hamme te verdedigen in dit dossier. Wij volgen dit uiteraard van nabij op!
Punt 26 werd aangebracht door An Geerinck en betrof twee vragen in verband met de huisvesting van de Academie.
De huidige gebouwen van de kunstacademies op de markt zijn niet meer conform de normen voor onderwijs en brandveiligheid. Dit is een toestand die al meerdere schooljaren voor problemen zorgt voor zowel leerlingen als directie en personeel. De vernieuwingswerken werden aan het begin van deze bestuursperiode als prioritair bestempeld. N-VA had dan ook graag van het college vernomen of men de overweging gemaakt heeft tussen renovatie van de bestaande gebouwen of een nieuwbouw en of er al een investeringsbudget vrijgemaakt werd voor erelonen voor een ontwerper en andere kosten die verbonden zijn aan de (dringende) eerste fase van dit dossier.
Schepen Van Gaeveren antwoordde dat er voorlopig slechts een beperkt krediet voorzien is voor ontwerpen aangezien het nieuwe college nog geen nieuw budget opgesteld heeft. Hij verklaarde dat het waarschijnlijk een mix zal worden van renovatie en nieuwbouw, maar dat de huidige gevels wel behouden zouden blijven.
Wij hopen dat dit dossier niet alweer op de lange baan wordt geschoven.
Punt 27 van de agenda was een vraag van Jan Laceur met betrekking tot de overlast die de geparkeerde vrachtwagens nog steeds veroorzaken aan het Kaaiplein.
Dit probleem, dat al jaren aansleept, werd vorig jaar nog door ons aan de kaak gesteld, maar voorlopig is de situatie nog niet veranderd. Dat het tijdens de laatste koude weken en maanden niet eenvoudig was om zich niet te ergeren aan warmlopende vrachtwagens vroeg in de ochtend, hoeft geen betoog. Een parking voor vrachtwagens hoort nu eenmaal niet thuis in een woongebied.
De schepen verzekerde ons dat de beloofde vrachtwagenparking in het Zwaarveld er nu snel zal komen. Men wacht nog op de definitieve goedkeuring van de subsidie-aanvraag. Daarna zouden de werken onmiddellijk starten zodat ten laatste tegen het einde van het jaar de vrachtwagens van het Kaaiplein zouden verbannen worden. Wij houden uiteraard de vinger aan de pols!
Het laatste punt op de agenda waren een aantal vragen van Jan De Graef in verband met de wijkraden die in Hamme georganiseerd worden. Hij had vragen over de werking van deze wijkraden en de democratische controle daarop. Hoe en door wie worden de voorzitter en secretaris van deze raden aangeduid? Aangezien er tevens werkingsmiddelen betaald worden door de gemeente, vroeg hij zich ook af of deze aan natuurlijke personen of aan een vereniging worden uitbetaald en of deze raden verplicht zijn een boekhouding bij te houden en hun uitgaven/inkomsten te verantwoorden. Bovendien stelde hij vast dat er niet in elke wijk van Hamme een wijkraad bestaat.
Tevens stelde hij voor dat om het bestuur van de gemeente dichter bij de mensen te brengen, het misschien mogelijk zou zijn om een aantal maal per jaar de gemeenteraad ‘op locatie’ te doen in de deelgemeenten en wijken.